
Account Manager
Fumigation
+32 468 24 27 78
w.marin@ews-group.com
Voedselopslagbedrijven en -verwerkingsfaciliteiten kampen vaak met insectenplagen. Ondanks op maat gemaakte IPM-protocollen (Integrated Pest Management) die gericht zijn op preventie, monitoring en controle van binnenkomende goederen, komen problemen met voorraadinsecten toch voor.
Vooral meelfabrieken en korenmaalderijen behoeven speciale aandacht als het gaat om het buiten de deur houden van ongedierte. Is het eenmaal binnen, dan kom je er niet zo makkelijk weer vanaf. Als insecten zich in alle hoeken en gaten van een gebouw, machines, silo’s of transportsystemen hebben gevestigd, moet de hele fabriek behandeld worden om ze te bestrijden en de voedselveiligheid te waarborgen.
Plan van aanpak
“Ik had al meerdere keren contact gehad met deze specifieke klant”, begint Rijk. “Op een gegeven moment bleek dat ze problemen hadden met het bestrijden van ongedierte. Ze nodigden me uit om samen met de kwaliteitsmanager een ronde door de fabriek te doen en te inventariseren welke ruimten besmet waren.”
“De besmettingen bleken van dien aard dat plaatselijke behandeling ontoereikend zou zijn”, vervolgt Rijk. “In nauw overleg met de klant heeft ons gespecialiseerde team een plan van aanpak gemaakt, rekening houdend met de indeling van de fabriek, de oppervlakte in vierkante meters, het volume van elke ruimte, het aantal verdiepingen, de aanwezige machines, het materiaal van de muren, enz.”
“Voor een goed resultaat is het noodzakelijk dat we samenwerken met de klant, als partners”, licht Rijk toe. “De behandeling bestaat uit meerdere fasen en bij elke fase hebben we nauw contact met de klant. Gewoon om ervoor te zorgen dat alle activiteiten ten behoeve van de voorbereiding, de daadwerkelijke behandeling en ventilatie in geval van fumigatie, bijdragen aan het best mogelijke resultaat. Een effectieve behandeling vraagt immers om een gezamenlijke inspanning!”
EWS Group stelde twee soorten behandelingen voor

Fumigatie
Fumigatie is een uiterst efficiënte methode voor het doden van alle stadia van voorraadinsecten. Het gas dringt diep door in het gebouw, in de transportsystemen, filters, overal.
De fumigatie wordt voorafgegaan door een grondige voorbereiding. Het gebouw moet gasdicht worden gemaakt. Hiervoor maakt EWS samen met de opdrachtgever een complete plattegrond van alle in- en doorgangen in het gebouw. Verbindingen met andere, niet-gefumigeerde delen moeten ook in kaart worden gebracht, en gesloten.
Het gebruik van giftig gas brengt risico’s met zich mee. EWS kan bogen op een ruime ervaring met zeer uiteenlopende fumigaties en staat in voor de veiligheid van alle betrokken partijen. Gedurende het hele proces worden de gasconcentraties via online meetsystemen bewaakt. Dankzij de vluchtige eigenschappen van het fumigatiemiddel verloopt de ventilatie naderhand soepel, zodat het gebouw al snel weer betreden kan worden.

Warmtebehandeling
Warmtebehandeling is een niet-toxische behandeling en, net als fumigatie, een zeer efficiënte methode om alle stadia van voorraadinsecten te doden. Door de temperatuur te verhogen, sterven de insecten door stolling van hun eiwitten vanaf 45°C. Hierdoor worden niet alleen de volwassen insecten gedood, maar ook de larven en eitjes.
In fabrieken of voedselverwerkende faciliteiten bestaat de behandeling van EWS uit het opwarmen van het hele gebouw tot een temperatuur van 50-55 °C. Om dit te bereiken maakt EWS gebruik van speciaal ontwikkelde verwarmingsunits. Deze verwarmen het gebouw geleidelijk. Langzaam verwarmen (en achteraf koelen) is noodzakelijk om schade aan het gebouw en de installaties te voorkomen.
Deze behandeling is uitermate geschikt voor bedrijven die biologische goederen verwerken omdat er geen chemische middelen worden gebruikt. Sterker nog, na de behandeling is het gebouw direct weer beschikbaar voor de klant.
Conclusie
“Elke fabriek is anders. En elke fabriek vraagt om een eigen aanpak. Waar een warmtebehandeling voor de ene fabriek de voorkeur geniet, kan dat voor de andere fabriek fumigatie zijn. Warmtebehandeling is niet giftig en daarom geschikt in een productie- of opslagfaciliteit voor biologische producten”, legt Rijk uit.
“In dit geval zou warmtebehandeling voor de hele fabriek een goede optie zijn geweest. Het bovenste deel van de fabriek bood echter niet voldoende ruimte om de apparatuur die we gebruiken voor warmtebehandeling, te plaatsen. Daarom hebben we voor de silo’s gekozen voor fumigatie. Zo konden we nog steeds de hele fabriek behandelen”, besluit hij.
"Zoals u ziet, is het woord 'solutions’ (oplossingen) niet slechts een woord in onze naam, het zit in ons DNA!"