Skip to content

Begassen houtworm

De houtworm kan enorme schade aanrichten aan uw persoonlijke bezittingen. De houtworm bedreigt de kwaliteit en de waarde van uw houten meubelen of voorwerpen. EWS kan voor u de houtworm begassen.

Houtwormkever begassen
De gewone houtwormkever (Anobium punctatum) behoort tot de drooghoutboorders, die gedroogd hout, vaak verwerkt in gebouwen, aantasten. Zowel naald- als loofhout wordt aangetast. In de zomermaanden komen de kevers via uitvliegopeningen met een diameter van 1 – 2 mm uit het hout. De mannetjes en wijfjes gaan dan paren, waarna de wijfjes 20 – 40 eitjes leggen op het hout. Uit de eitjes komen larven, die ca. 3 jaar in het hout boren. Daarna vindt verpopping vlak onder het houtoppervlak plaats. Uit de poppen komen uiteindelijk de volwassen insecten en dan begint de cyclus opnieuw.

De kevertjes zijn 2,5 tot 5 mm lang en donkerbruin van kleur. Ze hebben een gewelfd halsschild. De larven worden ongeveer 6 mm lang, zijn witachtig van kleur, enigszins gekromd en hebben drie paar pootjes. De eitjes zijn wit van kleur.

Grote houtwormkever begassen
De grote houtwormkever (Xestobium rufovillosum) komt in april en mei uit het hout te voorschijn. In verwarmde gebouwen kan deze periode echter al beginnen in januari en doorlopen tot juni. De kevers maken een hard tikkend geluid. Ze worden daarom ook wel doodskloppertjes genoemd. De ontwikkeling van ei tot kever duurt minstens drie jaar. De groei van de larven is afhankelijk van de aanwezigheid van schimmels, die zich in het hout gevestigd hebben. Vooral hout dat vochtig is en waardoor “rot” ontstaat, wordt door deze insecten aangetast. De aantasting kan tot diep in het hout doorgaan.

De eitjes zijn wit en ongeveer 0,6 mm in doorsnede. Omdat ze zo klein zijn, worden ze slechts zelden opgemerkt. De larve is witgeel van kleur en kan 11 mm lang worden. De kever is donkerbruin tot grijsgeel gekleurd, enigszins gevlekt en is ongeveer 6 – 8 mm lang. De kever verlaat het hout via een zelf geknaagde uitvliegopening. Vaak bevinden zich grote aantallen uitvliegopeningen vlak bij elkaar, waardoor het soms lijkt alsof een schot hagel op het hout is afgevuurd.

Wilt u direct een aanvraag doen? Vul dan het formulier in via onderstaande button en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Afspraak maken

Voor meer informatie kunt u bellen of contact opnemen via ons contactformulier.

Wilt u een adviseur spreken?
Wouter-v-Lerberghe-be
Wouter van Lerberghe

of vul onderstaand formulier in:

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.