Skip to content

De lente is begonnen! De temperatuur wordt hoger, de dagen langer en we zijn allemaal meer buiten te vinden. Ook komen we buiten steeds meer insecten tegen welke ontwaken uit hun winterslaap.

Voorbeelden hiervan zijn de klustervliegen, de Franse veldwespen en de tuinmieren.

Klustervliegen:
De klustervliegen zijn tijdens de eerste warme dagen van het jaar te vinden aan de binnen- en buitenzijde van de gebouwen waar ze overwinterden. In grote aantallen komen ze via de naden en kieren van deze gebouwen naar buiten, wat veelal binnenshuis overlast kan veroorzaken.

Wat kunt u zelf doen om de overlast door klustervliegen tot een minimum te beperken?

  • Horren plaatsen in open ramen en deuren
  • Kleine roosters plaatsen voor de ventilatieopeningen in de muur

Franse veldwespen:
De Franse Veldwesp is een sociale wesp welke steeds vaker in Nederland gesignaleerd. Zij hebben
een sociale levenswijze en leven in een volk van meestal minder dan honderd individuen. Het grote verschil tussen de Franse veldwesp en de “limonade” wespen die wij kennen is dat zij een open nestbouw hebben. Daardoor zijn zij goed te observeren.

Vaak bouwen ze meerdere nesten bij elkaar. Het aantal nesten dat gemaakt wordt kan oplopen tot wel 10 nestjes binnen een straal van 5 meter. Ook de Franse veldwesp heeft een angel en kan net als andere wespensoorten steken.

De Koningin van deze wespensoort is, anders als bij andere wespensoorten, net zo groot als de werksters en dus lastig te onderscheiden van de rest van de wespen.

Wat adviseren wij bij wespenoverlast?
Wij adviseren bij wespenoverlast altijd eerst te zorgen dat de soort is benoemd (gedetermineerd) zodat er succesvol kan worden geweerd dan wel bestreden.

Tuinmieren:
De eerste tuinmieren zijn al gesignaleerd. Meestal gaat het hier dan om de Wegmier of de Glanzende Houtmier. In hun zoektocht naar voedsel komen mieren ook wel uw woning of bedrijfsgebouw binnen.

Eenmaal zoetigheid gevonden wordt er door de werksters een spoor uitgezet. Dit spoor, ook wel mierenstraat genoemd, wordt dan door andere werksters gevolgd met alle overlast van dien.

Wat kunt u er zelf aan doen om overlast van mieren te voorkomen?

  • Zorg dat de gemorste zoetigheid onmiddellijk wordt opgeruimd
  • Voorkom overvolle vuilnisbakken en zorg dat etenswaren zijn afgedekt

Wat kan EWS Pest control voor u doen?
EWS is gespecialiseerd in het toepassen van plaagdierpreventie en bestrijding. Voor meer informatie of het maken van een afspraak? Neem dan contact op met EWS Pest control via 0183 30 12 70 of het contactformulier op onze website https://www.ews-group.nl/pest-control/