Het is lente en het begint weer warmer te worden. Dat is vooral fijn, maar het brengt ook hinder met zich mee in de vorm van klustervliegen.
Levensstadia
Qua uiterlijk lijkt de klustervlieg op een gewone kamervlieg. De klustervlieg is alleen iets langer. De kleur van de vlieg is bruingrijs en de borst is bedekt met goudkleurige haren. In de verschillende levensstadia (ei-larve-pop-adult) ondergaat de klustervlieg een hele verandering. De vrouwtjesvliegen leggen eitjes in vochtige grond, deze eitjes komen in de zomer na drie dagen uit. Na het uitkomen gaan de larven actief op zoek naar regenwormen, waar zij zich aan vast houden en een gaatje in boren. Een larve eet de worm van binnenuit op en zodra de worm dood is verpopt de larve zich onder de grond. Het is normaal om twee generaties klustervliegen per jaar te hebben, maar als de zomer heel warm is kunnen dit er ook zomaar vier zijn. Het voedsel van de volwassen klustervlieg is de nectar van bloemen.
Leefwijze
De klustervlieg dankt zijn naam aan het feit dat ze in zwermen van soms wel duizend vliegen overwinteren. Dit doen ze bovenin gebouwen in beschutte plekken, zoals in de hoeken en gaten. In het voorjaar, wanneer het weer langzaam licht en warm wordt, ontwaken de vliegen en zoeken zij het licht op. Dan gaan ze vooral rondom het gebouw zitten waar zij overwinterd hebben. Na een paar weken verlaten zij het gebouw. Omdat de vliegen vaak met een hele zwerm zijn, kan dit als zeer hinderlijk worden ervaren en is het aan te raden een professionele bestrijder in te schakelen.
Bestrijding
Klustervliegen zorgen niet voor schade, maar kunnen in grote aantallen wel erg hinderlijk zijn. Ze zitten bijvoorbeeld vaak in grote zwermen op ramen (omdat ze aangetrokken worden door licht). EWS Pest control is uw professional met betrekking tot het bestrijden van de klustervlieg. Dit doen wij door middel van een naden en kieren behandeling. Dit houdt in dat wij in het najaar een insecticide spuiten op alle mogelijke ingangen bovenin het gebouw, waardoor de vliegen die beschutting zoeken en binnen proberen te komen direct gedood worden. Om te voorkomen dat er toch nog overlevenden zijn, voeren wij altijd een tweede behandeling in het voorjaar uit. De vliegen die na het overwinteren naar buiten komen door dezelfde kieren en naden, worden zo ook gedood.
Wilt u meer informatie over het bestrijden van klustervliegen of andere vormen van insectenoverlast? Twijfel dan niet om contact op te nemen, of ga naar: https://www.ews-group.be/pest-control/