Skip to content

Uiterlijk
De Amerikaanse kakkerlak is met een lengte van 28-44mm. (excl. de lange antennes) de grootste kakkerlakkensoort die regelmatig in Nederland aangetroffen wordt. Beide geslachten zijn glanzend roodbruin van kleur en gevleugeld, maar de mannetjes hebben langere vleugels. De nimfen (jongere stadia) lijken veel op de volwassen dieren maar hebben geen vleugels. Het ei-pakket is bruinzwart van kleur, ca. 8 mm lang en bevat gemiddeld 16 eitjes.

Hoe kom je aan kakkerlakken?
De in gebouwen voorkomende kakkerlakken zijn oorspronkelijk afkomstig uit de tropen en kunnen dus in verpakkingen van tropische producten zitten. Ook kunnen kakkerlakken voorkomen in verhuisdozen, inpakdozen van de supermarkt, tweedehands goederen/witgoed en zelfs in gehuurde videobanden. Kakkerlakken kunnen ook simpelweg “meeliften” met kleding of bagage.

Algemeen
Amerikaanse kakkerlakken worden in Nederland slechts zelden in woningen aangetroffen. Omdat deze soort behoefte heeft aan een hoge temperatuur en een hoge luchtvochtigheid veroorzaken ze de meeste overlast in fabrieken, dierentuinen, aquaria, levensmiddelenbedrijven, bakkerijen en restaurants. Zoals alle kakkerlakken zijn ze ongewenst omdat ze o.m. voedsel vervuilen en bacteriën en schimmelsporen kunnen overbrengen. Ze verspreiden een onaangename geur en zijn door de grote aantallen waarin ze kunnen voorkomen, uitermate hinderlijk.

Leefwijze
Kakkerlakken kunnen zich heel snel voortbewegen, zelfs over het plafond, muren en andere gladde oppervlakken. Amerikaanse kakkerlakken kunnen bij hogere temperaturen ook vliegen. Als kakkerlakken éénmaal binnen in een gebouw zijn, zoeken zij een warme, donkere schuilplaats. Kakkerlakken zijn namelijk lichtschuw. Op een donkere, warme en vochtige plek kunnen zij gemakkelijk overleven en zich voortplanten.

Kakkerlakken zijn alleseters. Zij kunnen zelfs in een schone, hygiënische omgeving overleven. De volwassen akkerlakken kunnen namelijk 40 dagen zonder voedsel! Als uw woning erg vuil is zal de kakkerlak vrij spel hebben en zich door de overvloed aan voedsel zeer snel voortplanten.

Wering: Hoe geef ik de kakkerlak geen onderdak?
Controleer uw goederen op kakkerlakken voordat u deze in huis haalt;   Ventileer uw woning goed en zorg voor een niet te hoge temperatuur. De   kakkerlak voelt zich prima bij 25’C;   Berg uw voedsel en afval goed op zodat kakkerlakken er niet bij kunnen komen.   Als u voorraadbussen gebruikt kan er ook geen ander ongedierte bijkomen; Maak   uw keuken regelmatig en grondig schoon. Maak kieren, naden en doorvoeropeningen van leidingen dicht.

Bestrijding
Na een grondige inspectie en inventarisatie van het betreffende object wordt een bestrijdingsplan opgesteld. In overleg met gebruikers/bewoners van het gebouw worden afspraken gemaakt over tijdstip van actie, voorbereiding e.d. Ter doding van de kakkerlakken wordt een lokaasgel toegepast welke op alle mogelijke schuilplaatsen aangebracht zal worden. Deze door de overheid toegelaten middelen mogen alleen door ter zake deskundige bestrijdingstechnici worden gebruikt. Betrokkenen worden vooraf van de te treffen maatregelen op de hoogte gebracht.