Algemeen
Duizendpoten hebben een groot aantal poten, maar beslist geen duizend. Ieder lichaamssegment draagt één paar poten; dit in tegenstelling tot bv. de miljoenpoten, waarbij elk segment voorzien is van twee paar poten. Duizendpoten vreten niet aan planten. Het zijn actieve rovers (predatoren) en voeden zich voornamelijk met insecten, kleine slakjes en wormpjes. De meest in en om gebouwen voorkomende duizendpoten behoren tot de familie Geophilidae.
Uiterlijk en leefwijze
Duizendpoten hebben een langgerekt lichaam dat bestaat uit vele segmenten. Ze hebben meer dan dertig paar korte pootjes. Een duizendpoot maakt bij het verplaatsen een kronkelende beweging. Ze zijn goed uitgerust om zich te verplaatsen in humus en aarde. Vaak treft men ze aan in rottende bladeren en in de bovenste lagen van de bodem, ook wel onder de schors van bomen en in rottend hout. De kleur kan variëren van rood of bruin tot zeer bleek geel. Wanneer duizendpoten binnenshuis voorkomen is dit over het algemeen te wijten aan een te hoge luchtvochtigheid. Het komt dikwijls voor, dat duizendpoten tussen het altijd enigszins vochtige riet van een rieten dak massaal voorkomen. Vandaar uit kunnen zij gemakkelijk in de vertrekken van de bovenste verdiepingen komen. Ook een voorraadje aardappelen, dat in de kelder ligt en dat in een niet al te goede conditie is, kan door de aanwezigheid van o.a. insecten een “besmettingsbron” vormen. Duizendpoten veroorzaken geen schade; zij kunnen hoogstens bij talrijk optreden enigszins lastig zijn.
Wering en bestrijding
Om deze dieren kwijt te raken, dient in de eerste plaats de eventuele besmettingshaard, bv. in de vorm van een partij oude aardappelen o.i.d., te worden opgeruimd. Rottend organisch materiaal, bv. afgevallen bladeren, op platte daken of in dakgoten dient men eveneens te verwijderen. Omdat daarmee eventuele prooidieren verdwijnen, zullen ook de duizendpoten niet meer voorkomen. Voorts kan een talrijk optreden worden tegengegaan door de woning en vooral de vertrekken waar de duizendpoten veelvuldig voorkomen zo droog mogelijk te maken. Dit kan geschieden door te luchten bij zonnig, droog weer of door droog te stoken. Eventueel kunnen kieren waardoor de duizendpoten in bepaalde kamers komen, worden gedicht. Indien slechts zo nu en dan enkele exemplaren in de vertrekken worden gevonden is dit van geen enkel belang, zodat maatregelen in het geheel niet nodig zijn.